Dari Umar Ibnul-Khattab r.a, katanya : Sedang kami duduk di dalam majlis bersama Rasulullah SAW pada suatu hari, tiba-tiba muncul di dalam majlis itu seorang laki-laki yang berpakaian serba putih, berambut terlalu hitam, tiada kesan bahawa ia seorang musafir, dan tiada antara kami yang mengenalinya, lalu duduk ia bersama Rasulullah SAW, dan ditemukan kedua lututnya dengan kedua lutut Rasulullah SAW serta diletakkan kedua tapak tangannya ke atas kedua paha Rasulullah SAW, lalu berkata : Sipemuda : “Khabarkan aku tentang Islam ?” Rasulullah : “Islam, iaitu hendaklah mengucap syahadat – bahawa tiada Tuhan melainkan Allah Ta’ala dan bahawasanya Muhammad itu Rasulullah, dan hendaklah bersembahyang, mengeluarkan zakat, berpuasa pada bulan Ramadhan dan menunaikan haji ke Baitullah apabila berdaya ke sana.” Sipemuda : “Benar katamu. 

( Berkata Umar r.a : Kami merasa hairan kepada tingkah laku si pemuda itu, dia yang bertanya dan dia pula yang mengiyakannya ) Sipemuda : “Khabarkanlah kepada ku tentang Iman ?” Rasulullah : “Hendaklah engkau beriman kepada Allah, Malaikat-MalaikatNya, Kitab-Kitab-Nya, Rasul-Rasul-Nya, Hari Akhirat dan hendaklah engkau beriman kepada taqdir Allah yang baik-Nya atau yang buruk-Nya.” Sipemuda : “Benar katamu ! Khabarkanlah kepadaku tentang Ihsan ?” Rasulullah : “Hendaklah engkau menyembah Allah seolah-olah engkau melihatNya. Sekiranya engkau tidak dapat melihat-Nya sesungguhnya Allah sentiasa dapat melihat engkau.” Sipemuda : “Khabarkan padaku tentang hari kiamat ?”. Rasulullah : “Tiadalah orang yang ditanya itu lebih mengetahui dari orang yang bertanya”. Sipemuda : “Khabarkan padaku tentang tanda-tandanya ?”. Rasulullah : “Apabila hamba perempuan melahirkan tuannya sendiri ; Apabila engkau melihat orang yang berkaki ayam, tidak berpakaian, pengembala kambing (berbangga) membina bangunan yang tinggi-tinggi.

( Kemudian beredar keluar sipemuda itu dari majlis tersebut ) : Rasulullah : “Tahukah anda wahai Umar siapakah pemuda yang menyoal kau tadi ?” Umar Al-Khattab : “Allah dan Rasul-Nya jua yang mengetahui”. Rasulullah : “Itulah Jibril a.s yang telah mendatangi aku untuk mengajarkan kamu pelajaran agama kamu”. 

Categories:

Leave a Reply